Fóliabillentyűzetek, műszerelőlapok, FPC megoldások

H-6400 Kiskunhalas, Zalán utca 2/a | +36 30 839 6880 | info@flextec.hu

Elérhetőségek

Cím: 6400 Kiskunhalas, Zalán utca 2/a
Telefon: +36 30 839 6880
Email: info@flextec.hu

Kövessen minket!

Legújabb fejlesztések, hírek, technológia megoldások!

 

Írjon nekünk!

CAPTCHA
A kérdés azért szükséges, hogy megállapítsuk, hogy nem Spam robot próbál e üzenetet küldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Fóliabillentyűzet

Fóliatassztatúra technikai adatlap és felhasználói kézikönyv letöltése

 

A fóliabillentyűzet mûszeripari, orvos technológia, járműipari, automatizálási területeken elterjedt, népszerû kialakítási  lehetõsége kapcsoló és vezérlõ egységeknek.

Előnyei más hagyományos megoldásokkal szemben:

 • Szélsõséges körülmények között kiválóan alkalmazható. Extrém felhasználási területek közé tartozik a kültéri, magaslati és nedves környezetben történõ beépítés. Jól viselik a szélsõséges hõmérséklet és nyomás ingadozást.
 • Beépítése egyszerű (erős öntapadó réteg a legtöbb felületre felragasztható), csekély helyet foglal el a készülék előlapján (összvastagság már 0.5 mm-től kivitelezhető).
 • Elektromos vezérlőpanel tervezését leegyszerűsíti a tasztatúra belső áramköri elrendezése.
 • Költséghatékony megoldása a nagy és közepes szériás gyártásoknak.
 • Higénikus, jól és könnyen tisztítható felhasználói felületet biztosít.
 • Hosszú élettartam, 1 millió – 5 millió gombnyomás.

Általános típusai:

 • Fólia kapcsolású, érintő jellegű: Az érintkező felület a grafikai fólia belső oldalán kialakított vezető réteg, amely érintés esetén zárja az alsó kontaktfólia áramkörét.
 • Fólia kapcsolású, kapcsolási érzéssel: Az érintkező felület az ívdomborított grafikai fólia belső oldalán helyezkedik el, amely nyomás hatására átfordul és zárja az alsó kontaktfólia áramkörét.
 • Klikk hatású: Az alsó kontaktfólia áramkörére, préselt-rozsdamentes acél dómok kerülnek beépítésre, amelyek nagy pontosságú (meghatározott erőre billenek át) és prellegésmentes kapcsolást valósítanak meg. A kapcsolás megtörténtéről, a felhasználó a ’klikk’ hatás érzetének köszönhetően győződik meg.

Grafikai megoldások:

Grafikai kivitelezés szitanyomtatással és digitális nyomdai technológia alkalmazásával készül. Design fóliák legkülönfélébb felületi struktúrával valósíthatóak meg.

Általános fóliatípusok:

 • Matt-velvet felületi struktúrájú fóliák
 • Finoman struktúrált-Fine típusú fóliák
 • Fényes fóliák

Kijelző ablakok:

 • Lehetõség van matt fóliákra víztiszta ablak készítésére (kijelzõk számára). Ezek az ablakok nagy keménységgel (nagy karcállóság) és vegyi ellenálló képességgel rendelkeznek.

 • Színes (matt átlátszó és víztiszta átlátszó) ablakok, LED-ek és kijelzõk számára.

Gombok domborítása:

A tasztatúrák és elõlapfóliák gombjai különbözõ mintázatú és magasságú dombornyomással készülhetnek. Általános kialakítási formák:

Keret domborítás

A domborítás magassága jelemzően 0.3 mm (ez már jól kitapintható, egyszerűen kivitelezhető, alap tasztatúra felépítménnyel megvalósítható), ami megrendelő igénye alapján módosítható.

Felület domborítás

A domborítás magassága jelemzően 0.3 mm (ez már jól kitapintható, egyszerűen kivitelezhető, alap tasztatúra felépítménnyel megvalósítható), ami megrendelő igénye alapján módosítható.

Ív domborítás

A domborítás magassága jelemzően 0.5 mm (ez már jól kitapintható, egyszerűen kivitelezhető, alap tasztatúra felépítménnyel megvalósítható, megfelelő kapcsolási érzést biztosít), ami megrendelő igénye alapján módosítható.

 

Kapcsolási elrendezések

A tasztatúrák gombjait különböző módon lehet bekötni, a kapcsolást kialakítani. Balról-jobbra haladva:

Mátrix kapcsolás

Sok gombos tasztatúráknál elterjedt kapcsolás. Az előnye, hogy nagy mennyiségű gombot lehet kezelni viszonylag kevés bekötési ponttal, azaz a kivezetés szélessége kisebb lesz, helytakarékosabb ez a megoldás. A kivezetések száma = sorok száma + oszlopok száma, a gombok száma = sorok száma * oszlopok száma. Hátránya, hogy átkötéseket vagy több rétegű tasztatúrát kell kialakítani, ami gyártási költség növelő tényező. 

Közös pontos kapcsolás

Minden gombhoz 1 közös pont csatlakozik, illetve minden gombtól egy független bekötési pont ágazik le. A kivezetések száma = gombok száma + 1. Kisebb gombszámú tasztatúráknál ajánlott. Előnye, hogy a tasztatúra kivitelezése olcsóbb, az egyszerűbb felépítés miatt.

Független kapcsolás

Minden gomb külön, egymástól függetelnül van bekötve és kivezetve. Csak akkor javasolt, ha a gombokat egymástól teljesen le kell választani, nem lehet közös potenciál.

LED beépítés

Igény esetén lehetőség van a tasztatúrákba SMD LED beültetésére. A LED-ek speciális vezetőképes ragasztóval, diszpenzerrel adagolva kerülnek beültetésre. Minden általunk bültetett LED UV bevonattal ki van öntve, így megelőzve a meghibásodásokat.

 

      

 

Kivezetés, csatlakoztatás

A tasztatúra flexibilis kivezetését kétféleképpen csatlakoztathatjuk a vezérlő elektronikához.

 1. A kivezetés klincser csatlakozóházzal, illetve krimpelt hüvelysorral + műanyag házzal van ellátva, ekkor a vezérlőpanel csatlakozója egy sztenderd 2.54 osztású tüskesor is lehet.

 

 

 2. A kivezetés FFC/ZIF csatlakoztatásra van kialakítva, ami előnyös kisebb osztástávolság (1.25 mm- től) esetén.